5 Aralık 2013 Perşembe
Mutfakta Başarılı Olmanın 10 Sırrı
Bir tarif için uğraşıyorsunuz uğraşıyorsunuz ama istediğiniz sonucu elde edemiyor musunuz? Ya istediğiniz gibi kabarmıyor yada işin sonunda tadında bir eksiklik mi oluyor yada hepten mi gidiyor yaptınız tarif. Bunun nedeni kullandığınız malzemelerden çalıştınız tencerelere kadar olabilir. Malzeme miktarının doğru ayarlanması, ısının doğru kullanılması gibi bir çok madde sizi mükemmel sonuca ulaştırabilir. Bence önemli olan ve işin sonunda doğru sonuçla noktalanması için aklınızda bulunması gereken 10 madde
1- Malzemelerin Kalitesine Dikkat Edin:
Yukarıda da bahsettiğim gibi yemek yaparken kullanılan malzemelerin kalitesi yemeğinizin lezzetini belirleyen başlıca ögedir. Kalitesinden emin olmadığınız, daha önce kullanmadığınız veya tavsiye almadığınız malzemeleri kullanırken 2 kere düşünün. Özellikle misafir ağırlayacaksanız veya yaptığınız yemeği bir yere götürecekseniz bilmediğiniz malzemeleri kullanmaktan kaçının. Bence malzeme seçerken en garantisi fiyat farkı yüksek olsa da bildiğimiz markalardan şaşmamaktır.
2- Malzeme Miktarını Doğru Ayarlayın:
Tarifi güvendiğiniz bir kaynaktan aldıysanız eğer malzeme miktarına harfiyen uymanızı tavsiye ederim. Benim misafirlerim kalabalık gelecek bunun ununu biraz fazla koyayım da fazlaca olsun poğaçalar deme gafletinde bulunmayın sakın. Eğer malzeme miktarını arttıracaksınız tüm malzemeleri orantılı olarak arttırın. Örneğin 1 su bardağı fazla süt koymak için 1 yumurta fazla kırın, sütün miktarını 1/2 bardak arttırın…gibi.
3- Isıyı Doğru Kullanın:
Fırının ve ocağın ısısının yanı sıra ortamın ısısı da çok önemlidir. Hazırladığınız hamuru dolapta bekletmenizi belirten bir tarifi uygularken evin içi yeteri kadar soğuk dışarıda dursa olur diyerek tariften sapmayın. Özellikle belirtiliyse eğer dolapta bekletmeniz gerektiği mutlaka bir sebebi vardır bunun.
4- Pişirme Süresine Dikkat edin:
Yemeğin lezzetini o kadar belirleyici bir rolü vardır ki ne eksiği ne de fazlası kabul edilmez. Yemeği vaktinden önce aldığınızda fırından veya ocaktan çiğ, hamur veya diri kalır. Gereğinden fazla pişirirseniz eğer takır takı, lapa veya bulamaç gibi olur. Bunun için yemek sürekli gözetiminiz altında olmalıdır. Eğer ocakta pişiriyorsanız tadına bakarak sık sık kontrol etmelisiniz pişip pişmediğini. Fırında pişiriyorsanız eğer kızarmaya başladığı andan sonra dokunarak veya çatal batırarak kontrol edebilirsiniz yemeğinizi.
Özellikle kekler için “kürdan testi” dediğimiz bir taktik vardır. Keki fırına verdikten 20 dakika sonra fırının kapağı açılabilir olur. Ondan önce açarsanız kek çöker. Bu 20 dakikalık süreden sonra kapağı açıp keke kürdanı batırarak pişip pişmediği anlayabilirsiniz. Kürdan temiz çıkarsa eğer kek pişmiştir. Yok hamur parçaları bulaşmışsa eğer kürdana henüz pişmemiştir kek.
5- Pişirme Kaplarının Kalitesi/Yemeğe Uygunluğunu Doğru Belirleyin:
Kaplarınız gereğinden inceyse eğer ısıyı hızlı bir şekilde iletip yemeğinizin kolayca yanmasına neden olacaktır. Daha kalın kaplar ise ısının geç iletilmesine dolayısıyla yemeğin geç pişmesine yol açar. Bu nedenle ince yapılı kaplar kullanırken ısıyı kısıkta tutup kalın yapılı kaplarda yüksek ısı kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Tarifte özellikle yanmaz/yapışmaz tava tavsiye edilmişse eğer mutlaka uyun bu tavsiyeye. Yağını biraz fazla koyup şu çelik tavada yapayım demeyin sakın.
6-Fırınınızın Ayarlarını Öğrenin:
Bu herkesçe kabul görmüş bir gerçektir. Her fırının (aynı seri üretim olsalar dahi) kendine has özellikleri vardır. Ya altını pişirmez, ya üstü çabuk pişer, ya sağ tarafı sol tarafına göre fazla pişirir ya da tam tersi. Bu benim bir çok kere başıma gelmiştir. Mesela bir kek yapmışımdır ya altı pişmemiştir ama üstü yanma derecesine gelmiştir yada hem altı hem üstü pişmiştir içi hala çiğ kalmıştır kısacası fırını çözesiye kadar baya bir uğraştım halada uğraşmaktayım :)
7- Özel Prosedürleri Atlamayın:
Tarifte tavsiye edilen özel teknikleri atlayıp kolaya kaçmaya çalışmayın. Benmari usulü tavsiye edilen bir tarifte kısık ateşte eritmeye kalkarsanız çikolatanın yanmasına yol açabilirsiniz.
8- Çırpma Süresini Doğru Ayarlayın:
Çırpılarak hazırlanan tariflerde püf noktalarından biridir çırpma süresinin doğru ayarlanması. Örneğin kek yaparken un koyulduktan sonra karışımın fazla çırpılması kekik kabarmamasına neden olur. Tam tersi şekilde yumurta aklarının kar gibi olarak çırpılmasını söyleyen bir tarifi hazırlarken çırpmayı erken bırakırsanız tarifinizin kıvamı tutmayacaktır. Burada yumurta aklarını kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek şekilde çırpmanız gerekmektedir.
9- Ocaktaki Tencerelere Dikkat Edin:
Özellikle çorba, krema veya muhallebi benzeri yiyeceklerin hazırlanması sırasında 3. ve 5. maddelerin sırasında aklınızda bulundurmanız gereken diğer bir kural karışımın sürekli veya sık sık karıştırılması gerektiğidir. Bu maddeyi es geçtiğiniz takdirde tencerenin dibi tutacak ve yemeğin kıvamı ve kokusu bozulacaktır.
Tencerenizi gözden kaçırdığınız bir zaman tencerenizin taşma olasılığı olabilir. Bu yüzden tencerenin kapağını sıkıca kapatıp tencereden uzaklaşmayın. Aksi belirtilmediği takdirde tencerenin kapağını aralık bırakın ve sürekli denetiminizde olsun.
10- Dinlendirilmesi Gereken Yemekleri 1 Gün Önceden Hazırlayın:
Özellikle soğuk servis edilecek zeytinyağlılarınızı mutlaka bir gece önceden hazırlayın. Böylece hem iki ayağınız pabuca girmeyecek, hem yemek bu süre zarfında kıvamını bulacak, hem de yemeğin hakkı verilmiş olacaktır.
Bu kural buzdolabında veya dondurucuda bekletilmesi gereken tatlılar için de geçerlidir. Tatlıları belirtilen süreden önce servis etmeye kalktığınızda düzgün kesilmeyecek, dağılacaklardır.
Bununla birlikte yapacağınız yemekte kullanılacak malzemeler için özel koşullar belirtilmişse eğer (oda sıcaklığında yumurta, donmuş tereyağ , vs gibi) bunları da 1 gün önceden hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Umarım tavsiyeler işinize yarar.. Şimdilik hoşçakalın
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder